gaziantep escort
Bugun...


Çetin ÜNSALAN

facebook-paylas
Biz hamaset dinlerken...
Tarih: 21-01-2020 22:09:00 Güncelleme: 21-01-2020 22:09:00


“Japonya ve Amerika ile konuştum. Kasabamıza yabancı sermaye akacak. Bunu, Avukat Burhan gibiler durduramaz. Suudi Arabistan cami projemize, ABD baraj projemize, Japonya fabrika projemize yardım edecek. Yabancı sermaye düşmanlığı edenlerin niyetini biliyoruz arkadaşlar. Nurlu ufuklar bizi bekliyor. Ağır sanayi hamlemize kimse engel olamayacak.”

 

Bu satırlar Türk siyasetinden yeni söylenmiş sözler değil. Aziz Nesin’in daha sonra beyaz perdeye de uyarlanmış meşhur romanı Zübük’ten Zübükzade İbrahim’in seçim vaatleri... Yıllar geçmesine çok şey değişti mi tartışılır ama elektrik faturasının düştüğü söyleminden proje adında çılgınlıklara kadar fotoğraf aynı gibi duruyor.

 

Ama biz hamaset dinlerken dünya bambaşka bir noktaya gidiyor. Ekonomiden çevreye, teknolojiden yaşamın farklılaşmasına kadar yepyeni bir dünyaya bu hamasetlerin gölgesinde zaman kaybederek koşuyoruz.

 

Oysa biz hamaset dinlerken:

 

Dünyada üçüncü bir şirket 1 trilyon dolar değerine ulaştı. Bu da yeni ekonominin ve teknolojinin unsuru olan bir özellik sergiliyordu. Neredeyse ilk 3’teki şirketin değeri, 4,5 Türkiye ekonomi ediyordu.

 

‘Boston Dynamics gibi robot üreten şirketler, fabrikalarda ya da savaş alanında kullanılabilecek çok çeşitli robot asistanlarını geliştirdiler.’

 

‘Daha kolay hale gelen ve daha da ucuzlayan metal üç boyutlu yazıcılarının imalat alanında farklı bir yeniliği ortaya koyacağı söylenmeye başlandı. Anında güçlü ve hafif parçaların üretilmesini sağlayacak olan yazıcıların aynı zamanda da depolama faaliyetlerini ortadan kaldıracağı konuşuluyordu.’

 

Yapay zeka çalışmaları bir tarafta, yapay embriyolar öte tarafta, birbiriyle yarışan sinir ağları onlarla yarışırcasına geliştirilirken, ‘Net Power adlı şirket tarafından gerçekleştirilen proje içerisinde doğal gaz santrallerinde işlenen materyallerin sonrasında ortaya çıkan karbondioksitin ayrıştırılacağına dair bir çalışma’nın 3-5 yıl içerisinde doğaya zarar vermeyecek enerjiler arasına doğalgazın da katılması için yürütülüyordu.  

 

‘İlaçların üretiminin yanı sıra enerji üretmek ve dağıtmak işlemlerini gerçekleştirmek’ adına kuantumun materyallerin kuantumla farklılaşması konuşuluyordu.

 

Davos’ta iklim krizinin üzerinde duruluyor, bunun önümüzdeki yıllarda çevreden ekonomiye kadar her alanda nasıl bir farklılaşmayı beraberinde getireceğine dikkat çekiliyordu. Orta Afrika, Çin’in hediyesi olan güneş santrali inşaasına başlarken, Tesla, Çin’deki üç aylık üretiminin tamamını şimdiden sattı.

 

İspanya, turizmde her şey dahil sistemi ortadan kaldıracak modeli gündemden kaldırmaya hazırlanırken, Japonya Akıllı Fabrikalar Fuarı’na hazırlanıyordu. Listeyi daha uzatabilirim ama canınızı sıkmayayım.

 

Bizim gündemimiz ne? Hepsi hamaset dolu ve evlere şenlik; seç seçebilirsen içinden...

cetinunsalan@yahoo.com



Bu yazı 14213 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA