gaziantep escort
Bugun...


Ümit YALIM

facebook-paylas
3-5 Çapulcu’dan, 3-5 Silah’a
Tarih: 26-01-2020 22:54:00 Güncelleme: 26-01-2020 23:08:00


Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, Ege adalarının silahlandırılması hakkındaki açıklamaları birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. Bugüne kadar işgal altındaki 18 Türk Adası ve 1 Türk Kayalığına ve gayri askeri statüdeki adalarda icra edilen askeri tatbikatlara sessiz kalan Akar’ın Yunanistan’ı uyarması önemli bir gelişme olarak algılandı. Ancak bu konularda konuşması gereken ve Yunanistan’a nota vermesi gereken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun sesi soluğu çıkmıyor. Çavuşoğlu sanki başka bir ülkenin Dışişleri Bakanı gibi davranıyor.

 

Çavuşoğlu sessizliğini korurken devreye TBMM Başkanı Mustafa Şentop girdi. Şentop, 24 Ocak 2020’de, Yunanistan’ın antlaşmalara aykırı olarak Ege Denizi’ndeki  adaları silahlandırmasıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Şentop, “Türkiye bunları yakından takip ediyor. Tabi adalara 3-5 silah koymakla Türkiye açısından risk, tehdit oluşturacağını düşünenler varsa yanılıyorlar, hata ediyorlar” dedi. Şentop’un bu söylemi yıllar önce PKK eylemlerinin başladığı dönemde Başbakan Özal’ın 3-5 çapulcu söylemini hatırlattı. Özal’ın terör eylemlerini hafife alması ile Türkiye’nin başına gelenler ortada. Yıllardır terörle mücadele ediyoruz. Şimdi de Özal’ın söyleminin aynısını Şentop söylüyor ve tehdidi hafife alıyor.

 

 

Yunanistan 2004 yılında 18 Türk Adası ve 1 Türk Kayalığını işgal etti. Adalara uçaksavar, top ve havan gibi ağır silahlar ile zırhlı araçlar yerleştirdi. Adalarda 13 Askeri Üs açtı ve adalara 5 binden fazla Yunan askeri yerleştirdi. Ayrıca, 1923 Lozan Antlaşması ve 1947 Paris Antlaşması’na göre gayri askeri statüde olan 23 adadan 21’ini silahlandıran Yunanistan, Türkiye için potansiyel bir tehdit oluşturuyor.

 

Yunanistan, 1960’ların ilk yarısından itibaren gayri askeri statüdeki adaları silahlandırılmaya başladı. Türkiye bu durumu ilk defa 1964’te protesto etti. Daha sonra Nisan 1975’te Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’ne nota gönderen Türk Hükümeti, Yunanistan’ın adaları silahlandırmasını protesto etti ve bu durumun Türkiye’nin güvenliğini tehdit ettiğini bildirdi.

 

1976’da tırmanışa geçen sorun daha sonra Yunanistan’ın adalara büyük çaplı askeri birlikler yerleştirmesi ile devam etti. Mevcut durum itibarıyla, Midilli ve Rodos adalarında birer Yunan Mekanize Tümeni; Limni, Sakız, Sisam ve İstanköy adalarında birer Yunan Mekanize Tugayı olmak üzere toplam 2 Mekanize Tümen ve 4 Mekanize Tugay bulunuyor.

 

Ayrıca, Yunanistan, Türkiye’ye yönelik jet harekatı için, Limni, Midilli, İstanköy ve Rodos adalarında, havaalanları inşa etti ve anılan adalardaki havaalanlarına savaş uçakları yerleştirdi. Ege Denizi’ne çıkan Türk savaş uçaklarına söz konusu adalardan kalkan Yunan savaş uçakları tarafından önleme ve it dalaşı yapılıyor. Yunanistan, bu önleme ve it dalaşları sırasında 1996’da bir, 2006’da bir olmak üzere toplam iki adet F-16 savaş uçağımızı düşürdü. Bir pilotumuz şehit oldu, iki pilotumuz yaralı olarak kurtuldu.

 

Yunanistan, Taşoz, Semadirek, Bozbaba, İpsara, Ahikerya, Batnoz, Lipso, İleriye, Kelemez, İstanbulya, İncirli, Sömbeki, İleki, Kerpe ve Meis olmak üzere toplam 15 adaya da Tabur- Alay seviyesinde askeri birlik konuşlandırdı. Doğu Ege Denizi’ndeki toplam 23 adadan 21’i Yunanistan tarafından silahlandırıldı. Herke ve Çoban adalarında şimdilik askeri birlik bulunmuyor.

 

Şentop, 3-5 silah olduğunu iddia ediyor ama Yunanistan gayri askeri statüdeki adalara yüzlerce, tank, zırhlı personel taşıyıcı, top ve çok namlulu roketatarlar yerleştirdi.

 

 

Topçu silahlarının hedefinde Türkiye var. Yani Yunanistan, silahlandırdığı adalardan Türkiye’nin batı kıyılarını rahatlıkla vurabilir. Türkiye’yi hedefe koyduğunu da hiç çekinmeden Savunma Bakanı düzeyinde gösteriyor. Sakız Adası'ndaki Mekanize Tugay’ın Harekât Merkezini, 26 Haziran 2014’te denetleyen Yunan Savunma Bakanı Dimitris Avramopoulos, Harekât Merkezinde, Türkiye’yi hedef gösteren bilgisayarın önünde poz verdi.

 

 

Yunanistan, Türkiye’ye yönelik bir harekatta, adalara yerleştirdiği tank, zırhlı araç ve askeri birlikleri Amfibi Gemiler ile Anadolu kıyılarına çıkarmayı planlıyor. Bu planını da gözümüzün içine baka baka tatbikat yaparak gösteriyor.

 

 

Yunanistan, adalara yerleştirdiği zırhlı araçları sürekli olarak teşhir ederek Türkiye’ye meydan okuyor.

 

 

Sisam Adası’na yerleştirdiği tankların namlularını Türkiye’ye yönelten Yunanistan, Türkiye’yi hedef aldığını açıkça gösteriyor.

 

 

Rodos Adası’na yerleştirdiği Mekanize Tümen’de bulunan tankları, topları ve askerleri teşhir eden Yunanistan, Türkiye’ye yönelik bir harekatta kullanacağı saldırı botlarını da açıkça göstererek Türkiye’ye meydan okuyor.

 

 

Yunanistan’ın gayri askeri statüdeki adalara yüzlerce tank, yüzlerce zırhlı araç, yüzlerce top ve on binlerce asker yerleştirmesine rağmen TBMM Başkanı Şentop’un olanları 3-5 silah olarak tanımlaması ve tehdidi hafife alması kabul edilemez.

 

 

Ümit YALIM

Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri

 

 



Bu yazı 11241 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA