gaziantep escort
Bugun...


Cengiz HERGÜNLÜ

facebook-paylas
Değere dayalı yönetim anlayışı
Tarih: 05-01-2020 21:29:00 Güncelleme: 05-01-2020 21:49:00


Finansal raporlar, işletme faaliyetleri  ve ekonomik faaliyetler hakkında makul seviyede bilgisi olan, bilgileri dikkatle gözden geçirebilen ve analiz edebilen işletme sahiplerine, yöneticilere ve işletme ilgililerine yönelik olarak hazırlanır.     

                                                                                                                                                       

Öncelikle finansal rapor kullanıcıları, finansal konularla ilgili  makul seviyede bilgi sahibi olmalıdır, aksi takdirde sadece kendilerine gösterilen işletme kâr tutarına bakıp geçilirse, sırf kâr elde etmek tek başına işletmenin devamlılığı  için yeterli midir, işletmenin geleceğini  sadece kâr tutarlarını takip ederek sağlamak  mümkün olacak mıdır?

 

Bizim ülkemizde, bana göre, özellikle finansal raporları hala devletin istediği  zorunluluktan dolayı hazırlayan işletme sayısı azımsanmayacak kadar fazladır. Oysa, vergi usul kanunu değerleme yöntemlerine   göre hazırlanan bu tür finansal raporlar ile, işletmenin aktiflerinin ve varlıklarının gerçek değerlerini anlamanın ve bilgi sahibi olmanın pek imkânı olmaz.  

                                                  

Dünya ile  gerçek  anlamda finansal ortak bağlar oluşturmak veya teknolojik gelişmelerin gerisinde kalmak istemiyorsak, karşılaştırılabilirliğin, şeffaflığın sağlanması adına, dünya ile oluşan ortak bir muhasebe diline uymak ve gerçeği yansıtabilecek değerleme ölçüt ve yöntemlerini uygulamak zorundayız. İhtiyaca uygun doğru ve güvenilir bilgiye  ulaşmak için, uygun değerleme yöntem ve ölçüsü yoksa, varlıkların ve kaynakların değerinin tespitinde, işletme yönetimince belirlenen  objektif yöntemlerin kullanılabileceğini de unutmamak gerekir.

 

Ülkemizde, hala finansal rapor kullanıcılarının, makul seviyede bilgi sahibi olması gerektiğini ve gerekliliğini vurgulamaya çalıştığımız bu günlerde, Dünya’da ‘değere dayalı yönetim’ biçimleri 1980’li yıllardan  başlayıp 1990’lı yılların sonuna  kadar geçen süreçte  oldukça gelişmiş olup işletmelerin başarısına olan bakış açılarını değiştirmelerinin üzerinden fazla zaman geçmiştir.

 

Bizim ülkemizde de ‘değere dayalı yönetim’ biçimlerinin uygulanmaya başladığı son  dönemlerde ,ne yazık ki, halâ bazı işletmelerde,  tek boyutlu finansal ölçüm araçlarını kullanarak yol almaya çalışan işletmelere  rastlayabiliyoruz. 2 binli yıllarda, değere dayalı yönetim anlayışı büyük bir gelişme göstererek,  tek boyutlu finansal bir ölçüm aracı olmaktan çok, gerçek bir performans değerlendirme sistemi haline gelmiştir.

 

Değere dayalı yönetim değer yaratmayı amaçlayan, teşvik eden ve değeri ölçen bir yönetim sistemidir. Firma felsefesinin tam merkezine; finansal rapor kullanıcılarına değer yaratmayı ve değeri en yüksek seviyeye çıkarmayı  koyar. İşletmenin stratejisini, yapısını ve yöntemlerini belirleyen, performansın izlenmesinde hangi ölçütlerin kullanılacağını ve yöneticilerin ne şekilde ödüllendirileceğini belirten değere dayalı yönetim anlayışlarından bazılarıdır.

 

Faydalı olması dileğiyle

 

Cengiz HERGÜNLÜ

SMMM-Bağımsız DENETÇİ

chergunlu@hergunlu.com

www.hergunlu.com

 

 



Bu yazı 3676 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA