![]() |
Tweet |
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bugün küresel anlamda karşı karşıya kalınan ticari ve ekonomik sorunlara rağmen; Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yakın iş birliğinin daha da önemli hale geldiğini söyledi.
Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesine de değinen Bakan Pekcan, anlaşmanın, her iki tarafın da ekonomik çıkarlarına hizmet ettiğini ve karşılıklı birçok kazanım sağladığını söyledi.
Pekcan, Gümrük Birliği anlaşmasında mevcut yapının bugünün gereklerine cevap vermekte yetersiz kaldığına işaret ederek, şunları kaydetti:
"Türkiye olarak Gümrük Birliği'nin güncellenmesine büyük önem veriyoruz.
Günümüz ekonomik ortamında Gümrük Birliği, tarafların beklentilerini karşılamakta
yetersiz kaldı.
Sistemik ve spesifik yapısal sorunların yanı sıra, anlaşma; hizmetler, e-ticaret gibi
sektörleri kapsamıyor.
Yaşadığımız dijital çağda bu alanların önemi giderek artıyor.
Koronavirüsün küresel ekonomiye getirdiği zorluklar, Gümrük Birliği'ni güncelleme ihtiyacını ve dünyadaki mevcut değer zincirlerinin yeniden yapılandırılması gerekliliğini daha da güçlendirdi.
Mevcut anlaşmanın hem yeni alanları kapsayacak şekilde genişletilmesi,
hem de yapısal sorunları giderecek şekilde güncellenmesi önem taşıyor.
Avrupa Komisyonu'ndan da bu konuda destek bekliyoruz."