gaziantep escort
Bugun...


Ümit YALIM

facebook-paylas
Libya Muhtırası’nda harita skandalı
Tarih: 22-12-2019 00:01:00 Güncelleme: 22-12-2019 00:24:00


05 Aralık 2019’da TBMM’den jet hızıyla geçirilen ve 06 Aralık 2019’da Erdoğan tarafından imzalanan Türkiye-Libya Mutabakat Muhtırası, 07 Aralık 2019’da 30971 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı. Muhtıra ile Lozan Antlaşması’nın 12. Maddesi'ndeki haklarımızın büyük çoğunluğunu kaybettik.

Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlanan muhtırada,Türkiye-Libya Deniz Sınırı ile karşılıklı kıyıların coğrafi koordinatları yayınlandı.

 

 

Resmi Gazete’de yayınlanan coğrafi koordinatlar haritaya tatbik edildiğinde ortaya ilginç bir durum çıktı. Daha önce kamuoyuna haritalar ile deklare edilen Kalkan-Kaş kıyı hattının batıya kaydırılarak

Datça-Fethiye hattına çekildiği görüldü. 

 

 

AKP Hükümeti Muhtırayı savunamayınca devreye emekli general / amiraller ile akademisyenler ve diplomatlar girdi. Ancak onlar da kamuoyunu tatmin edici açıklama yapamadılar. Bunun üzerine Erdoğan, 15 Aralık 2019’da, ahaber TV  Kanalına çıkarak canlı yayında Libya Muhtırası’nı savunmak zorunda kaldı.

 

 

Erdoğan’ın canlı yayında gösterdiği haritadaki kıyı hatları ile 06 Aralık’ta imzaladığı Libya Muhtırası’ndaki kıyı hatlarının farklı olduğu ortaya çıktı. Muhtıra’da gösterilen kıyı hattının doğuya kaydırılarak Kalkan-Kaş hattına çekildiği görüldü. 

 

 

TÜRK KAMUOYU YANILTILIYOR !...

 

Ortada büyük bir harita skandalı var. Türk kamuoyuna, gerçek harita yerine farklı harita gösterilerek Doğu Akdeniz’deki kayıplarımız gizleniyor. Erdoğan’ın TV Kanalında gösterdiği harita ile Akdeniz’deki kıta sahanlığı sınırımızın 86 km. geriye çekildiği saklanmış. Böylece Akdeniz’de 80.000 Km2lik kıta sahanlığımızdan vazgeçildiği kamuoyunun gözünden kaçırılıyor.

 

Libya Muhtırası ile Dr. Cihat Yaycı’nın tezi de çöktü. Yaycı’nın kıta sahanlığı tezine göre Türkiye ve Libya’nın karşılıklı kıyıları ile ana kıtaların kıta sahanlığı esas alınıyordu. Yaycı’nın Girit doğusundan geçirdiği hat Libya Muhtırası’nda Girit Adası’nın üzerinden geçiyor. Yaycı’nın tezine göre 115 mil olması gereken Türkiye-Libya Sınırı, muhtıra ile kuşa çevrilerek 18,6 mile düşürüldü. Mavi Vatan haritasındaki sınır 86 km. doğuya çekilerek Exxon Mobil, Qatar Petroleum, Total ve Hellenic Petroleum şirketlerinin de önü açıldı.

 

 

Libya Muhtırası ile ABD, Yunanistan, Katar ve yabancı petrol şirketleri ihya edildi. Türkiye, Girit Adası’nın dörtte üçü ile Girit’in etrafında bulunan 14 ada ve 80.000 Kmlik Kıta Sahanlığını kaybetti. Yunanistan’ın egemenliği altına koyulan ada sayısı 18’den 27’ye çıktı. Erdoğan,

“Sevr’i ters köşe yaptık” diyor ama Sevr Antlaşması’nda bile verilmeyen 27 Türk Adası ve 1 Türk Kayalığı Yunanistan’a terk edildi. Türkiye, Erdoğan ve AKP Hükümeti eliyle Adalar (Ege) Denizi’ne hapsedildi.

 

 

İLKER BAŞBUĞ AKINTIYA KARŞI KÜREK ÇEKİYOR !...

 

Bazı emekli generaller ve amiraller Libya Muhtırasını savunmakta başarılı olamayınca sahaya

İlker Başbuğ çıktı ya da çıkarıldı. Ancak Başbuğ akıntıya karşı kürek çekiyor. 19 Aralık 2019 Perşembe akşamı HABERTÜRK TV’de canlı yayına çıkan Başbuğ, Libya Muhtırası hakkında, “Kesinlikle çok doğru bir hareketti, önemlidir. Yunanistan’ın adalara dayanan tezini çürütüyor. Bu konuda kimsenin diyecek bir şeyi yok” dedi.

 

Başbuğ’a hatırlatalım;

 

1974 yılında, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Kemal Kayacan ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Adnan Ersöz’ün görüşleri doğrultusunda, Ecevit-Erbakan Koalisyon Hükümeti tarafından TPAO’ya, Ege Denizi’ndeki Türk adalarının kıta sahanlığında petrol arama ruhsatları verildi.

 

Türkiye, 2011 yılında KKTC ile Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması imzaladı ve 02 Aralık 2019’da Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan harita ile hem KKTC’nin hemde GKRY’nin kıta sahanlığını kabul ve deklare etti. Yani adaların kıta sahanlığı olduğu resmi olarak kabul edildi.

 

Yunanistan, Türkiye’ye ait olan Gavdos, Gaidhouronisi ve Koufonisi adalarının kıta sahanlığını parselleyerek satışa çıkardı. Libya Muhtırası ile deniz sınırımız anılan parsellerin doğusuna çekilerek adaların kıta sahanlığı olduğu kabul edildi.

 

Kıta Sahanlığı sınırlarının belirlenmesinde hem ana kıta hem de adaların kıta sahanlığı esas alınmalıdır. Aksi halde Türkiye, kıta sahanlığının önemli bir bölümünü kaybeder.

 

LİBYA’YA ASKER GÖNDERİLMESİ

 

Erdoğan, talep gelmesi halinde Libya’ya asker gönderilebileceğini söyledi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Birinci Öncelikli Vazifesi, Türk Vatanını savunmak ve Türkiye’nin toprak bütünlüğünü korumaktır.

 

İzmir, Aydın ve Muğla İl sınırları içinde bulunan Türk adalarında 5 binden fazla Yunan askeri elini kolunu sallayarak dolaşıyor. 2004 yılından beri Yunan işgali altında bulunan Türk adalarına, 15 yıldır asker göndermeyen Erdoğan, Yunanistan’a nota bile vermedi. Türk adalarını işgalden kurtarmadan Libya’ya asker göndermek Türkiye’yi maceraya sürüklemektir.

 

 

Ümit YALIM

Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri



Bu yazı 11337 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA