gaziantep escort
Bugun...


Mustafa ATALAY

facebook-paylas
Yoksulluk problem olmaktan çıktı
Tarih: 15-12-2020 09:17:00 Güncelleme: 15-12-2020 09:17:00


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, aşırı yoksulluğun ve yoksulluk sorunlarının geride kaldığını savundu. Ben de vatandaşlarımızın gelir düzeylerini ve ne kadar ücrete çalıştıklarını biraz inceleyeyim istedim.

 

Asgari ücretle çalışan sayımız yüzde 44’ü bulurken ve asgari ücret, açlık sınırının altında kalırken nasıl oluyor da bu maaşa çalışanlar yoksul sayılmıyor?

 

Açlık sınırında çalışan sayımız ise tam olarak verilere ulaşamadığımız için yeterince bilinmiyor. Sağolsun TÜİK verileri o kadar güvenli ki uzun zamandır bu kurumun rakamlarına bakmak için vaktimi harcamıyorum.

 

10 milyona yakın işsiz insanımızın evine düzenli şekilde ekmek girmezken, nasıl oluyor da yoksul sayılmıyor?

 

13 milyon emeklimizin 8 milyonu asgari ücretin altında maaş alırken hangi mantıkla yoksul sayılmıyor? Emeklilerimizin maaşlarının bin 500 TL’den başladığını hatırlatmakta fayda var diye düşünüyorum.

 

Bir çoğu dükkanını zar zor çevirmeye çalışırken, vergi borçlarını ödeyemez haldeyken, bir de pandemi dolayısıyla işyerlerini kapattığımız esnafı ne yapacağız? Esnaf sayımız 20 seneye göre yarı yarıya düşmüş iken yoksullaşmadıklarını nasıl düşünebiliyoruz? Düşünen insan sormaz mı? Madem esnafın durumu harika, neden vergi borçlarını yapılandırıyorsunuz?

 

Çiftçimiz, tarlasında ürünü para etmediği için, artık tarlasını ekmemeyi kazanç görüyorsa, onları hangi kritere göre yoksul saymıyoruz?

 

16,8 milyon insan, devletin yardımları ile yaşamaya çalışırken, duruma bir de bu cepheden bakmak lazım. Milyonlarca aileye yardım yapmakla övünen ile yoksulluğu aştığımızı açıklayan aynı Bakan.

 

İcra dairelerinde 20 milyonu aşkın insanın dosyası var. Borçlarını ödeyemediği için icralık olan bu vatandaşlarımız da mı yoksul değil? İşe tersten bakalım. Alacaklı olan kişiler de alacaklarını tehsil edemediği için sıkıntıda… Onların hayatları da sekteye uğruyor ve ticaretleri bozuluyor.

 

Eskiden temettü alacakları 90 gün iken pandemi dolayısıyla 180 güne çıkarıldı. Bankalar alacaklarını tahsil edemediği için yeni kredileri nasıl verecek? Bankalar sermayesini çeviremez ise finansal bir krizin de kapısını sonuna kadar aralamış oluruz ki, bu durum da felaketin başlangıcı olur.

 

Netice olarak yoksulluk yok ama toplu halde batıyoruz. Canını seven can yeleğini giysin.

 

mustafaatalay02@hotmail.com



Bu yazı 8465 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA