gaziantep escort
Bugun...


Çiğdem GÜVEN

facebook-paylas
Stratejik liderlik ve pandemi
Tarih: 08-12-2020 11:13:00 Güncelleme: 08-12-2020 11:13:00


Stratejik Lider ekibini ulaşılmak istenen noktaya götürebilen, değişen koşullarla birlikte hedefi başaracak yol haritasını çıkaran, liderlik yapan kişidir.

 

Stratejik bakış açısı güçlü olan liderler, günlük iş enerjisinden çıkabilen, daha üst açıdan bakabilen, büyük resmi görebilen, ara değerlendirmeleri yapan, koşulların değişmesi halinde yeni revizeleri yapabilen kişidir.

 

Pandemi süreci ile birlikte, liderlerde esneklik, değişime uyum, dayanıklılık, stres yönetimi, duygusal kontrol , dijital dönüşüme uyum, ekibi ile bağ kurma, iletişimi sık ve açık tutma, durum değerlendirme, hedef odaklılık, öğrenmeye, yeniliğe, değişime açık olmanın daha öne çıktığını gözlemlemekteyim.

 

Liderlerin pandemi dönemi ile birlikte belirsizlik içersinde yön ve yol bulma ile karşılaştığını görüyorum. Liderler, ilk karışıklık dönemi sonrasında, mevcut koşullar altında günlük ve orta vadeli iş planları revize ettiler, uyumlandılar. Uzaktan liderliği deneyimlediler. Bu çalışmaların güven ve açık iletişim esası ile ,günlük rutinleri dijital ortama taşıdılar. Liderler yine bu dönemde stres ve belirsizlikler ile birlikte akışta kalmayı ve gereken revizelerle yeniden iş performansına yönelik çalışmayı deneyimlediler.

 

Pandemi döneminde, liderler dahil olmak üzere herkesin mevcut koşullar altında en iyiyi yapmaya çalıştığını gözlemliyorum. Burda kritik konu deneyimlerden öğrenmektir. Başarılı şirketlere baktığınızda, hatalarından, başarısızlıklarından öğrenen bir kültür oluşturduklarını görürüz. Bu yaklaşım iş dünyasında çok yaygın değildir. Oysa ki başarısızlıklardan korkmama, öğrenme, deneyimden çıktı sağlamak şirket başarısı için kritiktir. Sorun başarısızlıklardan öğrenilmemesi, aynı hataların tekrar yapılmasındadır.

 

İçerisinden geçtiğimiz bu dönemde, dijital kapasitesi için yatırımlar yapan ve henüz dijital dünyaya hazır olmayan şirketler olduğunu görüyoruz. Dijital kapasitesi yeterli olduğu halde, değişime direnç nedeniyle, bu kapasiteyi kullanamayan şirketler, pandeminin etkisiyle dijital kapasite kullanım konusunda oldukça hızlandı. Bu dönemde, dijital kapasitesi yeterli olmayan şirketler ise, yapmaları gereken yatırım, finansman ve süreç değerlendirmelerini yaptılar. Dolayısıyla bu firmalarda yatırımlara ilişkin bir hareketlilik başladı.

 

İçerisinden geçtiğimiz süreçte, hibrid bir yönetim uzaktan çalışma ve ofiste çalışma konusunun bir dengeye geleceğini düşünüyorum. Hibrid dönemin ardından, eski sisteme dönüş olmayacaktır kanaatindeyim. Dijitalleşme yönünde artış olacaktır. Dijitalleşmenin artması ile birlikte siber güvenlik konuları şirketlerin öncelikli gündemi olarak çalışılacaktır. Pandemi dönemi çok önemli bir öğrenme sürecini sağlayacaktır. Öğrenme dönemleri zordur, sancılıdır. İşe yarayan ve işe yaramayan uygulamalar birlikte değerlendirilecek ve şirketler yeni bir dengeye ulaşacaktır diye düşünüyorum.

 

Bununla birlikte, Pandemi dönemi ve sonrası hedef odaklı çalışmaların zamanla artacağını bekliyorum. Ekibin kendi işinde daha yetkin, sonuç odaklı, hedef odaklı yetkinliklerinin artacağını, bu alanlarda yetkinlik gelişim yatırımlarının artacağını düşünüyorum. Değişimlerde, kişilerin Liderler dahil, direnç noktalarını tanımaları onlarla yüzleşmeleri ve bu konuda çalışmaları, korkularına rağmen ileriye bakışını sağlayacaktır. Değişmeyen tek şey değişimdir.

 

Liderlik hayatın içinden bir kavramdır. Liderlik yetkinliklerinin günlük yaşamda ne kadar ihtiyaç karşıladığını, ilişkileri güzelleştirdiğini gözlemliyorum. Çatışma yönetimi, müzakere becerileri, iletişim becerileri vb. konuların okullarda çalışılması iş dünyasını da rahatlatacaktır. Kurumsal iş yaşamında, bu tip yatırımlar oldukça büyüktür. Bunun nedeni, iş yaşamı öncesi bu yetkinliklerin kazanılmamış olmasından kaynaklanmaktadır. Oysa bu çalışmalar kişilerin farkındalığını arttırır, daha isabetli seçimler yapmasını sağlar, hayata hazırlar. Liderlik çalışmalarının makul fiyatlarla ulaşılabilir programlar olması gerekir. Bununla birlikte liderlik yetkinliklerinin üniversitelerde, liselerde kazanılması gerektiğini düşünüyorum.

 

Dijital dünya ile istihdam konusu, kişilerde işsiz kalma , işsizlik durumunda ne yaparım sorusu gündeme gelmektedir. Gelişen ve öğrenen insanın daha cesur olduğuna inanıyorum. Kendini tanıma yönünde yapılan çalışmalar, kişilere daha yeni fark edebilecekleri yeni fırsatlar ve hatta daha tatmin edici fırsatlar yaratabilmektedir.

 

Teknolojiyle barışan, getirdiklerini fırsata dönüştürebilen şirketlerin, rakiplerine göre önemli bir zaman kazanacağını düşünüyorum.Bu dönemde fırsatlar değerlendirilirse neler kazanacaktır, organizasyon ve ekip ne fırsatlar elde edecektir ve hangi noktalarda güçlenme sağlanmıştır değerlendirilmesi gerekmektedir.

 

Liderin ve ekibin kendilerini tanıması ve gücünü yönetebilmesi, yetkinliklerini geliştirebilmesi, gelişime açık olması, kurumların ve kişilerin kendilerine yatırım yapması, gerekli destekler yapılması, kurumlara ciddi maliyet avantajı yaratacaktır. Zaman kayıpları, plansızlık ve diğer sabotajların ortaya çıkardığı maliyetleri minimize edecektir. Gelişim, değişim, yeniliklere uyum kurumlar için kritik başarı faktörleridir. Burada farklı bakış açılarını gerçekten dinleme, değerlendirme önemlidir.

 

Farklı bakış açılarını anlayabilmek ve değerlendirebilmek için de gerçekten dinleyebilmek gerekir. Yönetici danışmanlık çalışmalarımda edindiğim izlenimlerde, çok iyi eğitim almış olsak bile dinleme, iyi soru sorma konusunda kaslarımızın zayıf olduğu yönündedir.Liderlerin gücü sorduğu sorulardadır.

 

Kaynak yönetmek, gücü yönetmek ancak bu şekilde mümkündür. Aksi takdirde, lider her konuyu bilmesi varsayımıyla hareket eder, bu da mümkün olmadığından bir süre sonra tükenmişlik başlar. Tükenmişlik olan yerde, kaynak yönetimi konusunda kesinlikle onemli bir sorun olduğunu ve bunu çözmek için gerekli yaklaşım ve çalışmaların yapılması gerektiğini ve bunun kurumun başarısını doğrudan etkilediğini düşünüyorum.

 

İş yaşamında koşullar her zaman değişecektir. Başarının sürekliliği için stratejik liderlerin gerekli çalışmaları yapıyor olması, yetkinlikler konusunda nerede olduklarını bilmesi ve gelişime açık olması, bu dönemlerden kazanımları, öğrenmelerini ve güçlenmelerini sağlayacaktır. Böyle dönemlerde destek mekanizmaları kurulması, dayanışmalar, açık iletişim, şeffaflık, dinleme, arzu edilen başarıda sürekliliği destekleyecektir diye değerlendiriyorum.

 

cigdemguven@cigdemguven.info



Bu yazı 2982 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA