gaziantep escort
Bugun...


Çiğdem GÜVEN

facebook-paylas
Kriz yönetimi
Tarih: 20-12-2020 12:11:00 Güncelleme: 20-12-2020 12:11:00


Kriz, bir örgütün varlığını, hedeflerini riske eden bir gerilim durumudur. Kurum içerisinde ki önlemleri yetersiz hale getirebilir. Kriz tüm dünyayı etkileyebilecek büyüklükte olabileceği gibi, kişisel krizler de olabilir, şirket krizleri de olabilir.

 

Bankadaki paranın artık bitmek üzere olması bir krizdir, evin icraya verilmiş olması bir krizdir. Şirketin internet sitesinin çökmesi bir krizdir. Miras anlaşmazlıkları bir krizdir. Bazen aileler arasında çok ciddi sorunlar yaşanabilir.

 

Tüm kurumlarda kriz olasılıkları çalışılmalıdır. Acil durum ve iş sürekliliği, hedef bütçe çalışmaları farklı senaryolarla masaya yatırılmalıdır. Karşılaşılabilecek riskler, olası tehlikeler için planlamalar yapılmalıdır. Tatbikatlar sırasında olası hataların ortaya çıkması mümkün olur ve gerekli revizyonlar yapılır. Tüm bu çalışmalar için ayrılan bütçeler aslında oldukça büyüktür. Krizin gerçekleşmesi halinde, daha büyük maliyetlerle karşılaşmamak için, önceden bu çalışmaları yapmış olmak esastır.

 

Yapılan araştırmalar iş sürekliliğine sahip şirketlerin yüzde 39 unun bu planları test etmediğini gösteriyor. Ancak burada simülasyon tasarrufu, şirketlerde önemli bir kayba yol açabilmektedir. Kurumlarda erken uyarı sinyalleri birimi kurulabilir. Bir kontrol listesi, eğitimlerin yapılması gereklidir. Kriz masasının önceden belirlenmesi, bu ekibin kriz anında ne, nerede, nasıl çalışacağı detaylandırılmalıdır.

 

Kriz yaşandığında; Şirket yönetiminin net ve kararlı olması, krizi kabullenmesi gerekir. Bize bir şey olmaz yaklaşımı, ciddi maliyetler doğurabilir. Yine bu süre içerisinde kayıplara odaklanmak yerine, yapılabileceklere odaklanmak ve önüne bakmak fayda sağlayacaktır diye düşünüyorum. Kayıplar realitedir. Bilmek, kabul etmek, neler yapabileceklerine odaklanmak, başarı açısından kritiktir.

 

Tepe yönetimlerin, özellikle bu noktada kendi güçlerine inanıp, geçmişte neler başardık diye düşünerek krizi yönetmesi, zaman kayıplarını engelleyecektir. Stresin yarattığı etki aynı zamanda tüm ekibi baskı altında tuttuğundan, ekibin stres yönetimi, fiziksel aktivitelerle ilgili yönlendirilmesi faydalı olacaktır. Üst yönetimlerin sakinliği bu dönemde koruyabilmesi, stratejik çalışmanın ana kriteridir. Tüm bu süreç krizi ve kapsamını tanımlamayı, olası değişimleri ve etkilerini değerlendirmeyi gerektirir.

 

Tepe yönetimleri açısından, değişimlere açık bir kültür yaratmış olmak kriz yönetim aşamasında ve sonrasında fayda sağlayacaktır. Üst yönetim ekibinin, kurumda ki orta kademe yöneticiler ve tüm çalışanlar ile sık ve açık bir iletişimde olması esastır.

 

Organizasyon içerisindeki güven ortamı ve kurulacak işbirliği kriz döneminde başarıyı arttıracaktır.

 

Kurum içerisinde işi her bir liderin, ekibinden geri bildirimler alması, sahada aktif olması, ulaşılabilir olması, kriz ile birlikte yaşanan dönemde, ekiple birlikte revize planlar yapması, görüş ve geri bildirin alması önemli başarı kriterleridir. Kriz dönemlerinde anketler yapmak ve bunların sonuçlarını değerlendirmek ve yol haritasını şekillendirmek yapılan uygulamalar arasındadır. Krizlerde yaşanan deneyimler çok değerlidir. Kurum içerisinde kiriz döneminde ara değerlendirmeler yapılması, başarıları, yapılan hataları değerlendirmek ve bunlardan öğrenmek kurum performansı açısından kritiktir.

 

Ne kadar süreceği belli olmayan pandemi dönemi içerisinde tüm kurum çalışanları, önemli bir stres kaynağı ile karşılaştılar. Uzaktan çalışmanın artması ile birlikte, verimlilik kıstaslarını yeni çalışma yönetmeleri ile gözden geçirme ve uygulama önemlidir. Evde ofis ekipmanları, sandalye, masa uzun süreli .çalışmalarda verimliliği etkileyen unsurlardandır, uzaktan çalışan ekipler açısından değerlendirilmesi gereken konulardır. Ekipte iş güvenliği tarafında oluşan kaygı için güven vermek, güven verilemediği durumlarda açık iletişimde olmak daha faydalı olacaktır kanaatindeyim.

 

Kurumlarda yaşanılan her kriz, kurumlarda önemli bir deneyim oluşturur. Bu deneyimleri her yönüyle ortaya koymak, kurum kültüründe değişim ve öğrenme oluşturmak, sürdürülebilir başarı için kritiktir.

 

cigdemguven@cigdemguven.info



Bu yazı 2586 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA