gaziantep escort
Bugun...


Çiğdem GÜVEN

facebook-paylas
Kurumsal çeviklik
Tarih: 14-03-2021 20:49:00 Güncelleme: 14-03-2021 20:49:00


Organizasyonların, mevcut iş yapış biçimlerinden sonuç alamamaları ve bir arayış içine girmeleri halinde, çevik iş yapış biçimini benimsemeleri mümkündür.

 

Çevik organizasyonların çıktılarını; hızlı karar alma; hızlı adaptasyon; hızlı ürün ve servis çıkarma; organizasyon içerisindeki entel kapasite kullanımı ; verimlilik; kalite; hiyerarşinin azalması; empati; işbirliği; takım dinamizmi; belirsizliği yönetme; değişimi yönetme; yatay yapılar, müşteri odaklılık olarak sayabiliriz. Müşteri odaklılık tarafında, organizasyonlar çok hızlı bir şekilde müşteriyi dinler, geri bildirim alır, aksiyon alır ve başarılı sonuçlar yaratırlar.

 

Organizasyonların değişime hızlı ve verimli adapte olabilme esnekliği, kapasitesi, yeteneği başarıları için önemlidir.. Değişim vazgeçilmez bir gerçektir. Değişime adapte olabilme şirketlerin yaşaması ve rekabet gücü açısından oldukça önemli bir konudur. Pandemi döneminde, hızlanan ve bütün şirketlerin gündeminde olan dijital transformasyon, değişime hızlı bir şekilde adapte olmak gerekliliğini ortaya koymuştur. Dijital transformasyonla birlikte, hiç beklenmedik bir şekilde çok sayıda rakip oyuncu ortaya çıkabilecektir. Şirketlerin bunlara hazırlıklı olması ve hızlı bir şekilde organizasyon yapısını, iş yapış biçimlerini buna göre adapte edebilmeleri önemlidir.

 

Çalışanlar açısından bakıldığında; çevik organizasyonlarda, ekip üyeleri birbirinden öğrenirler. Bu konu, çalışanların kariyerlerini zenginleştirmektedir. Aynı zamanda belirsizliği ve değişimi yönetebilmektedirler, işin bütününü oluşturan parçalar konusunda gelişim göstermektedirler. Çevik organizasyonlarda güç, liderden takımlara bırakılmıştır. Takımda sahiplik duygusu yaratmaktadır. Çalışanlar, bir takım halinde çalışma ve işin bütününü görme konusunda bir fırsat yakalamaktadırlar. Bu iş yapış biçiminde, yatay organizasyon söz konusudur. Çalışanların işin bütününe hakim olması ve karar noktasında olması, ana motivasyon kaynaklarıdır.

 

Çevik liderler, kendini sorgulayan, hizmet eden, ekibe yetki vermekten sakınmayan, ekibin gelişmesine imkan tanıyan, engelleri kaldıran, bozulmalar da müdahale eden liderler olarak tanımlanmaktadır. Çevik organizasyonlarda geri bildirimler açık olarak yapılmaktadır. Çevik takımlar, birbirlerine gruba açık olacak şekilde geri bildirim vermektedirler. Bu çalışanlar açısından çok değerlidir, farklı perspektiflerden geri bildirimler alma imkanı olmaktadır. Liderlerin de bu geri bildirim formatında uygun şekilde konumlanmaları. önemlidir.Çevik iş yapış biçiminin çalışan açısından ödülü iş tatminidir.

 

Liderler, çevik organizasyonların deneyimlerini inceleyip, fayda sağlayabileceklerine inandıkları konuları kendi organizasyonlarında, iş yapış biçimlerine geçirebileceklerdir. Yapılan uygulamaların, sonuçlarının kısa ve uzun vadede değerlendirmelerinin yapılması ve zaman içersinde evrilmesi de mümkündür.

 

cigdemguven@cigdemguven.info



Bu yazı 5214 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA