gaziantep escort
Bugun...


Çiğdem GÜVEN

facebook-paylas
İnovasyon
Tarih: 14-02-2021 19:59:00 Güncelleme: 14-02-2021 19:59:00


İnovasyonun günümüz dünyasında çok önemli bir yeri olduğu inkâr edilemez. Çünkü yeniliklere ayak uydurmak, işimizi büyütmenin ve kendimizi geliştirmenin en büyük etkenlerinden birisidir.

 

Dolayısıyla yeniliklere ayak uyduramayan ve geride kalan işletmeler değil mevcut büyüklüklerini korumak, zaman içinde sektörden silinecektir. İnovasyonun bu denli önemli olması özellikle bankacılık ve finans sektörü gibi en önemli sermayesi para olan şirketlerin gelişmelere uyum sağlamasını hayati hâle getirmektedir. ve ardından inovasyonun getirileri ele alınacaktır.

 

İnovasyon en temel anlamıyla yenilik demektir. Yani inovatif yaklaşımı benimseyen kurum veya kişiler daha önce yapılmamış olanı yapmayı veya mevcut yenilikleri benimsemeyi hedefler. Yapılan inovasyonlar sayesinde sunulan ürün ve hizmetlerin, iş süreçlerinin, organizasyonun ve iş modellerinin geliştirilmesi hedeflenir. Dolayısıyla rekabetçi piyasada inovasyonu benimsemek ve yenilikçi çözümler uygulayarak geleceğe kalmak çok önemlidir.

 

Dünyanın hızla büyümesi, gelişen teknolojiler ve artan rekabet özellikle finans sektöründeki aktörleri daha önce olmadığı kadar büyük zorluklarla test ediyor. Dolayısıyla bilgi çağı birçok aktör için bilgiye ulaşmayı kolaylaştırırken aynı zamanda mevcut kurumların rekabet gücünü azaltıyor. Dolayısıyla, bu zorlayıcı durumdan kurtulmak için yapılması gereken, küresel gelişmeleri takip ederek yapılan işi güncellemek ve geleceğe yatırım yapmaktır. Öyle ki Bain & Co tarafından yapılan bir araştırma, inovasyona yatırım yapan firmaların cirosunun yüzde 11, faiz vergi ve amortisman öncesi kârın da yüzde 22 arttığını gösteriyor. Bankacılık sektöründen örnek vermek gerekirse, internetin kullanım alanlarının artmasıyla beraber mobil bankacılığa yapılan yatırımların bu kârlılıkta etkili olduğu söylenebilir. Mobil uygulamalar aracılığıyla müşteriler mevduat ve yatırım hesabı açabilmekte, döviz ve hisse alım-satımı yapabilmektedir. Önceden şubelere gidilerek veya telefon aracılığıyla yapılan bir çok işlem artık dijital kanallardan yapılabilmektedir. Şubeye gitmeden yapılan işlemler sayesinde hem müşteri memnuniyeti hem de bankaların kârlılığı artmaktadır.

 

Öte yandan inovatif yaklaşımda müşterilerin isteklerini hızlı bir şekilde belirlemek çok önemlidir. Belirlenen bu ihtiyaçlar sayesinde, hızlı bir şekilde çözüm sunulabilir ve böylece mal ve hizmetlerde güncel gelişmeler yakalanmış olur.

 

Corona salgınının inovasyonu tetikleyen ve hatta daha önceden yapılmış inovasyonu ödüllendiren bir niteliği olduğu söylenebilir. Çünkü kapanmaların başlamasıyla beraber banka şubeleri de çalışma yöntemlerini değiştirmiş ve yapılan işlemler çoğunlukla internet ve telefon aracılığıyla yapılır hâle gelmiştir. Dolayısıyla internet bankacılığına yatırım yapmış kurumlar, dijitalleşmeye geçişte zorluk çekmezken altyapısını geliştirmemiş ve yeterince inovatif olamayan kurumlar gelişmelere hazırlıksız yakalanmışlardır. BBVA Grubu CEO’su Onur Genç’e göre salgın sürecinden önce dijitalleşmeyi gerçekleştiren bankalar, salgın döneminde yaşanan zorlukların üstesinden gelerek, krizi avantaja çevirmeyi başarabilmişlerdir. Öyle ki, sürece hazırlıklı olan ve dijitalleşmeyi önceden gerçekleştiren BBVA grubunun salgın döneminde işlem hacmi yüzde 32 artmıştır.

 

Kriz döneminin bir diğer getirisi ise internet üzerinden yapılan işlemlerin artmasıdır. Çünkü geleneksel yöntemlerle işlem yapamayan müşteriler, isteklerini gerçekleştirmek için gerek çevrimiçi iletişim yöntemlerini gerekse mobil bankacılığı kullanır. Bu da doğal olarak bankaların işlem hacimlerinin artmasını sağlar. Bankacılık sektörünün inovasyondan ve dijitalleşmeden son derece fayda sağlayacaktır.

 

İnovasyonu elde etmek için önce inovatif fikirleri üretecek altyapıyı oluşturmak gerekir. Bu altyapının oluşturulması sayesinde firmanın kapsayıcılığı artacağı gibi gelişime açık çalışanlar fikirlerini yayma imkânı bulur. Bu sayede çalışanlar kendilerini daha önemli hisseder ve çalışan memnuniyeti artar.

 

Fikirler üretildikten sonra bu fikirler arasından bir seçim yapmak gerekir. Genelde seçilen fikirler ödüllendirilir ve bu sayede inovasyon desteklenmiş olur. Fikirlerin ödüllendirilmesi genel bir bilgi hâline gelince yenilikçi fikirlerini sunmak için daha çok insan bir araya gelir ve iyi fikirlerin bulunma şansı artar. Uygun fikirler seçildikten sonra bu fikirler uygulamaya konur. Yenilikçi fikirlerin uygulamaya konulması, kurumları rekabet açısından daha iyi konuma getirir ve corona salgını gibi olumsuzluklara önceden hazırlıklı olmalarını sağlar. Çünkü günümüzde, yapılan yatırımlar dijitalleşmeye, otomasyona, yapay zekâya, nesnelerin internetine ve benzeri uzaktan erişim yöntemlerine yönelik olarak yapılmaktadır.

 

İnovasyonun bir diğer getirisi, müşteri memnuniyetini arttırmaktır. Yapay zekâyla desteklenen sohbet uygulamalarının kullanılması, müşterilerin kredi kartı borcunu öğrenmek gibi monoton işleri hızlı bir şekilde gerçekleştirmesini sağlar. Örneğin, Forbes’un haberine göre Bank of America’nın uygulamaya koyduğu Erica isimli yapay zekâ destekli robot, ilk 3 ayında 1 milyon kullanıcıya hizmet vermiştir.

 

Müşteri memnuniyetini sağlayacak bir diğer unsur çeşitli bankaların işbirliği yapmasıdır. Örneğin, komisyon oranları ödemeksizin farklı bankamatiklerden para çekebilmek inovatif altyapı kullanılmasını gerektirir. Bu altyapının uygulanmasıyla beraber, müşteriler kendi bankalarının ATM’lerini aramakla zaman kaybetmez, diğer ATM’lerden de sanki kendi bankalarıymış gibi para çekme veya yatırma işlemi yapabilir.

 

İnovasyonun ne kadar önemli olduğunu rakamlar açık bir şekilde gösteriyor. İnovasyona yatırım yapan şirketler hızlı bir şekilde krizleri fırsata çevirirken inovasyona sırtını dönen şirketler zamana ayak uyduramayıp piyasadan siliniyor. Dolayısıyla küresel gelişmeleri takip etmek, AR-GE çalışmaları yapmak, inovatif fikirleri desteklemek ve en önemlisi bunları uygulamaya koymak bir şirketin geleceğe kalması için yapması gereken en temel şeyler arasında sayılabilir. Tüm sektörlerle iç içe olan bankacılık ve finans sektörünün gelişimden ve teknolojiden asla ödün vermemesi gerekiyor.

 

cigdemguven@cigdemguven.info



Bu yazı 3377 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA