gaziantep escort
Bugun...


Çetin ÜNSALAN

facebook-paylas
Virüs...
Tarih: 29-01-2020 01:07:00 Güncelleme: 29-01-2020 01:11:00


Çin’deki virüs salgını herkesin gündeminde... Elbette söz konusu olan konu başlığı sağlık olunca bu alandaki duyarlılık da artıyor. Bunda bir gariplik yok. Fakat geçmiş yıllardaki tavuk gribi, domuz gribi ve sonrasında yaşananları düşününce, olağanüstü bir değerlendirmeye tabi tutulmasını insan garipsemiyor da değil.

 

Şimdi bu virüs ne kadar tehlikeli bilemem. Tıp mensuplarının değerlendirmesi gereken bir konuda da ahkam kesemem. Fakat sanıyorum bunu sadece ben böyle düşünüyorum. Bir anda TV programlarından, gazete köşelerine kadar herkes tıpçı kesildi.

 

Kuş gribinin nasıl yaygınlaştığını, aşıyı satan şirketin rüşvetten yargılandığını vs. hepsini hatırlıyoruz. İş ekonomik bir operasyon mu? Bunu söylemek için erken. Söylendiği gibi biyolojik bir saldırıdan mı bahsediliyor? Kanıtlamak zor; ama öyleyse çok tehlikeli...

 

Fakat bir vaka var ki gözler önünde yaşanıyor. Finans piyasaları ve aktörleri tamamen virüse odaklanmış durumdalar. Bunun üzerinden olumlu olumsuz hikayeler yazıyorlar; olasılıklardan bahsediyorlar; risk algısından söz ediyorlar.

 

İş öyle bir noktaya geldi ki; sanki her şey yolundaydı ve bu virüs işleri bozdu. Hatta ortaya çıkan endişenin risk iştihanı bile kapatacağından söz edilmeye başladı. Pardon, ortada gerçekten bir risk iştahı var mıydı?

 

Dünya ekonomisinin çok büyük sorunlar yaşadığını, gelişmekte olan ülkelerin açmazları bir yanda, jeopolitik riskler öte yanda, 2 binli yılların ortasında yaşanan ve 2008’de türev piyasalardan kaynaklanan hedge soygunu öte yanda, yükselmiş riskleri görmezden gelip, şimdi virüse mi sığınacağız?

 

Tekrar altını çiziyorum. Belki de gerçekten sağlık açısından son derece kritik bir sorun. Fakat birden bire herkes sahiplenip, yorumları diğer başlıkları unutarak bunun üzerine yönelttiyse, orada bir algı yönetimi var demektir.

 

Buradan kim, hangi vurgunu vuracak bilmiyorum. Ama virüs meselesinin kendi özünde önemi bir kenara dursun, genelde müthiş bir makyaj malzemesi olarak kullanıldığı dile getirmek gerekiyor.

 

Dünya ekonomisi çok rahatsız, üstelik bir dönüşümün sancılarını yaşıyor; geçmişte yaptığı hataları telafi edemiyor; ikinci bir büyük bir dipte faturanın kime kalacağı konusunda papaz kimde oynanıyor ve her fırsatta ‘cambaza bak’ yapılıyor.

 

Çünkü bu sorunları ve hataları kabullenmekten daha kolay. Şimdi ekonomi kanallarından yorumlarına, haberlerinden internet medyasına, yetkililerin açıklamalarından bu piyasanın aktörlerine kadar her birinin açıklamalarını, yaptıkları haberleri bir de bu gözle yorumlayın.

 

İnanın bana çok şey kaybetmezsiniz.

 

cetinunsalan@yahoo.com



Bu yazı 14404 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA