gaziantep escort
Bugun...


Çetin ÜNSALAN

facebook-paylas
Kavcıoğlu ne anlatacak?
Tarih: 26-07-2022 00:34:00 Güncelleme: 26-07-2022 00:34:00


Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu bu hafta sonuna doğru İstanbul Sanayi Odası’nın konuğu olacak. Daha ilginç olan ise konu: Reel kesimi destekleyen nitelikli finansman politikalarının üretim ve ihracat açısından önemi…

 

Şimdi insanın aklına ister istemez şu soru geliyor: Merkez Bankası Başkanı, sanayicinin karşısına geçip bu konuda ne anlatacak? KDV alacakları ile ilgili ödeme problemi sürerken, ihracat gelirlerinin yüzde 40’ını TL’ye park edip, finansman kullanması için de geri kalan yüzde 30’u da isteyip, bir ay boyunca da döviz almamasını talep ettiğiniz bir sanayici grubuna karşı nasıl bir konuşma yapabilirsiniz?

 

Finansmanın niteliklisini bir kenara koydum, mevcut gelirlerini ve alacaklarını riske atarak, döviz pozisyon riskini arttırdığınız bir reel sektöre hangi önerilerle gelebileceksiniz? Üstelik Kavcıoğlu daha önce kamu bankasında kobi kredilerinden sorumlu bir yetkiliydi.

 

Yetmedi, köşe yazarlığı yaptığı süreçte üretim ekonomisinin esas olduğunu ve Türkiye’de finansmanın üretim aktörlerini desteklemek adına kullanılması gerektiğini kaleme alan bir isim.

 

Şimdi gelinen noktada neyi, nasıl anlatacak? Elbette sanayici bu tablo karşısında derdini söyleyecek mi? Bence asıl kritik nokta burası. Açık yüreklilikle artık ayıp olmasın meselesini bir kenara bırakarak gerçekleri tüm çıplaklığıyla konuşma zamanı.

 

Çünkü bu ‘ayıp olmasın’ meselesi yüzünden firmaların varlıkları tehlikeye girer hale geldi. Sadece burada bitmiyor ki? Mesela Merkez Bankası Başkanı açıkladıkları politika faizine rağmen, piyasada yüzde 40 ortalamayla kredi kullandırılmasını hangi bilimsel gerçeğe dayanarak izah edecek?

 

Çekirdek enflasyonu baz aldığını söylese, onun bile yüzde 55 sınırına geldiği bir ortamda, insanların iş yapabilmek için bırakın sağlıklı olanına finansmana ulaşmalarının olanağının kalmadığı, ihracatçı için kritik önemde olan reeskont kredilerinin de döviz riskini üstlenmeye bağlandığı bir ortamda hangi samimiyet ölçüsünde konuşacak?

 

Türkiye artık bu tiyatroyu bir kenara bırakarak üreticisine sahip çıkmaya karar vermelidir. Bir tarafta üretim ekonomisi nidaları atıp, ondan sonra da onu yurtdışına kaçırmak için elden ne gelirse yapılıyorsa, ortada en hafif tabiriyle samimiyetsizlik söz konusudur.

 

Bence Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, daha önce kaleme aldığı yazılara, hatta kobilerden sorumlu yetkili iken bankacılık sektörü tarafındayken verdiği beyanatlara tekrar göz atsın ve hatırlasın.

 

Çünkü bugün burada samimiyetle meseleleri tartışmaz, tersine döndürmek için gerçekçi yaklaşımlar sergilemez isek, ortada üretim yapmaya mecali kalacak firma sayısını tek tek sayacak hale geleceğiz.

 

Doğal olarak üretimin yapılamadığı bir ortamda da ihracattan söz etmek olanaksız hale geliyor. Artık şu gereksiz ağırlamaları bir kenara bırakıp, gerçekleri konuşmanın vaktidir. Yoksa çok geç olacak.

cetinunsalan@yahoo.com



Bu yazı 13289 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA