gaziantep escort
Bugun...


Çetin ÜNSALAN

facebook-paylas
Enflasyon belası
Tarih: 05-05-2022 23:17:00 Güncelleme: 05-05-2022 23:17:00


Ülkede enflasyon açıklanıyor. Resmi ve artık kimsenin inanmadığı resmi istatistiklere göre tüketicide yüzde 70, üreticide yüzde 122’ye varılmış, aynı sepetten farklı çalışmayla ENAG tüketicide yüzde 157’yi görmüş, satın alma gücü tamamen ortadan kaybolmuş, ekonominin başındaki isim açıklamayı sosyal medyasından yapıyor.

 

Yapılan açıklama da garip: Enflasyon belasını yeneceğimizi söylüyor. Hem de kriterleri de değişik. Bakan Nebati’ye göre ihracat, üretim, istihdam ve yatırımda rekorlar kırdığımız gibi bu beladan da kurtulacakmışız.

 

Şimdi bunun neresini düzeltmek gerekiyor emin değilim. Çünkü ülkede büyük bir işsizlik yaşanıyor, üretim maliyet ve likidite kıskacında kıvranıyor, yatırımlar deseniz kapasite ve satınalma beklentileri ortada. Yani kriter olarak koyduğunuz hiçbir şeyde başarılı değiliz.

 

Ortada bir başarı olduğunu, kimsenin inanmadığı rakamlar üzerinden iktidar iddia ediyor. Ama hayatta karşılığı yok. İkinci düzeltilecek nokta, ev yanarken saçını tarayan cinsten. Öncelikle bu kadar ciddi bir konuda, Bakanlık sayfasından bile değil, şahsi sosyal medya hesabından açıklama yapmak kelimenin tam karşılığıyla ciddiyetsizliktir.

 

Ayrıca üçüncü olarak bu açıklamada kriterleri hatırlatıp, rekorların enflasyon tarafından gölgelenemeyeceğini söylemek hamasetten başka bir anlam taşımaz. Madem enflasyonun ortak sorun olduğunu düşünüyor; o zaman açıklamada en azından bundan nasıl kurtulacağımıza dair de bir kaç cümle ilave edebilirdi.

 

Mayıs ayında enflasyonun düşüş trendine gireceğini söylemek ülke adına çok tanıdık. Şubat Ocak’tan, Mart Şubat’tan, Nisan Mart’tan iyi olacak söylemini dün gibi hatırlıyoruz ve başımıza neler geldiğini de biliyoruz.

 

Fakat ilk Bakan olduğunda bir soru üzerine verdiği yanıtta ekonominin temenni olduğunu söyleyen bir ismin, çözümü de temenni etmekte görmesine şaşırmak gerekiyor mu; açıkçası ondan emin değilim.

 

Dördüncü düzeltilecek nokta ise enflasyon belası benzetmesi… Sanki başımıza bir musibet gelmiş de, ondan kurtulmak istiyormuşuz gibi yine ‘bizimle ne alakası var’ oynamak, çözüm üretmesi gereken bir makamın ciddiyetiyle bağdaşmıyor.

 

Bakan Nebati, meselenin ne kadar farkında bilmiyorum ama enflasyon bir bela değildir. Enflasyon bir ekonomik meseledir. Yaptığınız ya da yapmadıklarınızın neticesi olarak önünüze gelen rakamdan başka bir şey de değildir.

 

Yani bir öğrencinin karne notu da sayılabilir. Bu açıdan baktığımızda Bakan ve iktidar olarak notunun son derece zayıf olduğunu söylersek, çok da abartmış olmayız. Geçmiş iktidarlar döneminde enflasyon nasıl bir canavar değilse, bugün de bela değil. Enflasyon yönetilmesi gereken bir başlıktır.

 

Ayrıca bunu yönetirken, insanların satınalma gücünü, firmaların aktivite hızını da dengelemek zorundasınız. Ekonomiyi yönetmek yerine, laf kalabalığı yaparsanız, bu sonuçları almanızdan daha doğal bir şey olamaz. Türkiye’nin temel sorunu ekonominin yönetilemediğidir. Nokta…

cetinunsalan@yahoo.com



Bu yazı 14519 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA