gaziantep escort
Bugun...


Çetin ÜNSALAN

facebook-paylas
Yunanistan ile çözüm mümkün
Tarih: 16-09-2020 00:26:00 Güncelleme: 16-09-2020 00:26:00


Gündem Türkiye ile Yunanistan gerginliği üzerinden, enerji kavgasını konu alan bir biçimde gerilimi artırarak kontrolsüz bir noktaya gidiyor. Öncelikle bu aşamada Türkiye’nin haklarını aramasından daha doğal bir durum yok ve aramalıdır.

 

Bugün geldiğimiz noktada AB ile tartışmanın adı Yunanistan – Türkiye gerilimi oldu. Yüksek ihtimalle bir müzakere ile de sonuçlanacak. Fakat yaşananlara çok üzüldüğümü de belirtmek isterim.

 

Çünkü Yunanistan iflas ettikten sonraki süreçte kaçırdığımız tarihi bir fırsatı halen kullanabilecek ve gerilimi de yok edecek noktadayız. Lakin konuşma tarzı, seçilen kelimeler, hızla öngördüğüm noktadan meseleyi uzaklaştırıyor.

 

Yunanistan iflas ettikten sonra, 2012 yılında defaten çözümü yazdığım bir konu vardı. Bunun da temelini kavga etmek yerine, sorunlu başlıkları rafa kaldırıp, öncelikle ortak gelecek yaratmak üzerine konsantre olmak oluşturuyordu.

 

Sanırım bugün de aynı formül geçerli. İnanıyorum ki bugün de çözüm adına varlığını koruyor. O nedenle 2012 yılında defaten kaleme aldığım önerimi, Ağustos 2012 tarihli yazılarımdan biri olan ‘Bir Ülkenin Dramı’ başlıklı köşe yazımdan aynen aktarıyorum:

 

“Bundan 5 yıl öncesine kadar turizm destinasyonlarında dünyanın gözde ülkelerinden biriydi. Özellikle A klasmanındaki turistlerin gezdiği, adalardan devremülk kiralayarak yaz aylarını geçirdiği bir ülkeydi. Kişi başına geliri 2009 senesinde bile 32 bin dolardı.

 

2007 yılında sinyallerini veren ve 2008’de tam anlamıyla ortaya çıkan dünya ekonomik krizi ya da soygunu sonrasında ülke iflasın eşiğine geldi. Esasen teknik olarak iflas etti, ama halen zincirleme bir etki yaratmaması için kurtarılmaya çalışılıyor.

 

Zira Almanya ve Fransa başta olmak üzere çok sayıda ülkenin elinde Yunan tahvilleri bulunuyor. Adalarından kamu mallarına kadar her şey ‘satılık’ tabelasıyla ortada duruyor. Başında bir Düyun-u Umumiye, gelirinin ve giderinin hesabı ortalıklara saçılmış, yaşam mücadelesi veriyor.

 

Son olarak Yunan Parlamentosu kemer sıkma paketini onayladı. Çünkü çaresizdi… Yunan Başbakanı Samaras’ın ifadesine göre 16 Kasım itibariyle ülkenin nakit rezervi tükeniyordu. IMF’den ve AB’den tahsis edilen kredinin 31,5 milyar dolarlık kısmının alınması için 13,5 milyar dolar tutarında bir kemer sıkmaları şarttı. Paket oylandı ve onaylandı.

 

Ücret ve emekli maaşlarında kesinti, yeni vergi artışları, sağlık sektöründe yeni önlemler, ki bunun adı karşılamamadır, emeklilik yaşının yükseltilmesi ve kamuda işten çıkarılmanın kolaylaştırılmasını içeren pakete itiraz eden veya boş oyu kullananlar partilerinden ihraç edildi. Yani nereden bakarsanız bakın, çaresizlik. Sokaklar karıştı, parlamento yakılmaktan son anda kurtarıldı.

 

Peki bu noktaya nasıl geldi? Hizmetler sektörü parlatıldı, orada da doğru düzgün hizmet verilmedi. Çalışmak yerine AB fonlarını hortumlamayı tercih ettiler. Hak ettiğinden daha ucuz maliyetlerle borçlanabildiği için, dünyayı sömürüp çalışmadan yaşamayı seçtiler. Elbette kolay para o kadar büyük bir afyon etkisi yapmıştı ki, bilançolarını makyajlayıp, rakamlarıyla oynamaktan bile çekinmedikleri ortaya çıktı.

 

O zaman sormak gerekmiyor mu? Böylesine bir sonuç ‘dram mı, kader mi, sonuç mu’? Fikrim odur ki, tamamen sonuç… Yani Yunanistan yaşadığı ‘Lüküs hayat’ın faturasını ödüyor. Yalnız şunun da altını çizmek gerekir ki, AB içindeki sahipsizliği de kaderini oluşturuyor.

 

Zira bugün itibariyle Portekiz, İtalya ve İspanya’nın, hatta İngiltere’nin de Yunanistan’dan çok farklı bir tablosu yok. Gerekçeleri farklı da olsa, ekonomik fotoğraf açısından ortaya konulan alarmın düzeyi aynı…

 

Biz ne yapıyoruz? Bıyık altından komşuya gülüp, böbürleniyoruz. Birincisi güzel bir söz vardır mirasyedi Türkiyem! ‘Gülme komşuna gelir başına.’ Bizim de gırtlağa kadar borçlu ve gelecekten yiyen tavrımız Yunanlılar kadar dramatik olmasa da, yabana atılır cinsten değil.

 

İkincisi ısrarla her fırsatta söylüyorum tarihi bir ıskalama içindeyiz. Mahalledeki sarsak çocuklar gibi güleceğimize ya da sadaka gibi para teklif edeceğimize beraber bir gelecek yaratalım. Daha önce yazdım, usanmadan yine yazacağım. Kronik sorunlarımızı rafa kaldırıp, birlikte bir gelecek yaratmak adına elimizi uzatabiliriz.

 

Her ikimiz de birilerinin aleti olacağımıza el ele verip, son derece zengin rezervlere sahip Ege-Akdeniz doğalgaz ve petrol rezervleri üzerinde çalışabiliriz. Türk ya da Yunan turizmi diye kavga edeceğimize, fiyat kırıp birbirimizi kötüleyeceğimize Ege destinasyonu olarak dünyaya açılabiliriz.

 

Baklava, lokum kavgası yapacağımıza Ege mutfağı projesiyle tüm dünyada restoran zincirleri kurabiliriz. Bu konuda o kadar çok proje geliştirilebilir ki, inanamazsınız. Çünkü siyasetçiler kavga etse de, iki ülkenin halkı birbirine çok benziyor.

 

Biri diğerinin batışına güleceğine, iki komşu birlikte dünyaya neden kafa tutmaz? Böylesi bir ortak gelecek içinde 12 milden Kıbrıs meselesine kadar kronik sorunlarımızın zaman içinde nasıl kendiliğinden ortadan kalkacağını göreceksiniz?

 

Ama yok, siz yine de ısrarlıysanız, aşağılar gibi para teklif edip, onun düşmüşlüğüyle kendinize paye çıkarma derdindeyseniz bilemem. Büyüklerimiz şöyle der: “ Ne idim ya da ne oldum demeyeceksin. Ne olacağım diyeceksin.”

 

Bir gün öyle bir şey olur ki, Yunanistan’ın faturasını kucağında bulur, Yunanistan’dan da beter hale gelirsin. O zaman bugün bıyık altından gülüp, dalga geçtiğin komşunla birlikte olursun. Çünkü artık bir ortak duygunuz olacaktır. Zira bu kafayla gittiğimiz için 2001 krizindeki gibi bizi ihracatla, üretimle ayağa kaldıracak bir kitle de kalmayacak. O vakit, oturup mahallenin taşına, komşuyla beraber halimize ağlarız. Biraz akıl lütfen…”

 

Bilmem bu yazımı paylaştıktan sonra başka bir şey yazmama gerek var mı? Sadece son cümlemi tekrarlayayım: Biraz akıl lütfen...

 

cetinunsalan@yahoo.com



Bu yazı 17329 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA