gaziantep escort
Bugun...


Çetin ÜNSALAN

facebook-paylas
Ekonomi gündeminde gelecek yok
Tarih: 19-07-2019 04:09:00 Güncelleme: 19-07-2019 04:10:00


Ekonomi, belki de ülkenin en önemli konularının başında geliyor. Vatandaş açısından bakarsanız geçim sıkıntısı, firmalar cephesinden görürseniz ayakta kalma mücadelesi... Finans kesimine yüzünüzü çevirirseniz sorunlu alacaklar gerçeği, iktidara sorarsanız fark ettiler ki oy kaybetme nedeni...

 

Peki son derece önemli olan ve hayatımızı direkt etkileyen ekonomi konusunda ne konuşuyoruz? Medya Takip Merkezi’nin verilerini ortaya döktüğünüzde gelecek adına hiçbir şey... Yani Türkiye, ekonomi konusunda keçi boynuzu kemiriyor.

 

En çok konuşulan haberler sıralamasına baktığınızda ilk sırayı dolar kuru, son sırayı da Kredi Garanti Fonu alıyor. 22 maddelik listede ise IMF’den ihracata, işsizlikten bireysel emeklilik sistemine kadar her şey var ama gelecek adına tek bir başlık yok.

 

Hepsi birbirinden önemli olmakla birlikte gelecek adına hiçbir konu gündemimizde yok. Peki bu ne anlama geliyor biliyor musunuz? Bu kafayla devam ettiğimiz sürece sorunları farklılaşan boyutlarda yarın da yaşamaya devam edeceğiz.

 

Çünkü dünyanın dijital dönüşümü gündemine aldığı, geleceğin ekonomisinde söz sahibi olmak adına açılımlar yaptığı, karanlık fabrikaların ve dijital ekonominin konuştuğu bir süreçte biz Merkez Bankası ile Borsa İstanbul arasında gidip geliyoruz.

 

Oysa çok iyi biliyoruz ki şirketlerimizi yeni ekonomiye uyduramazsak büyük ölçüde en güçlüler dahil kritik kayıplar vereceğiz.

 

İnsan kaynağımızı buna göre kurgulamazsak, bırakın istihdam yaratmayı işsizlik patlamalarını yaşayacağız.

 

Eğitimimizi, iş yapış modellerimizi, kariyer planlarımızı, ihracatta birim kazancımızı yeni ekonominin kurallarına uyduramazsak, elimiz açıkta yine dünyadan para bulmanın derdine düşeceğiz.

 

Ve daha acısı o para da gelmeyecek. Biz enflasyon konuşuyoruz ama tarımın nasıl ithalata mahkum edildiğini masaya yatırmıyoruz. Tarımdan bahsediyoruz ama akıllı tarım lugatımızda yok.

 

Sanayinin kapasite kullanım oranları düştü mü, çıktı mı diye bakıyoruz, ama sanayinin girdi maliyetlerine yetişememesinin ya da ihracat yapıyorsa 1,4 kg/dolar üzerinden mal sattığını gerçekten masaya yatırmıyoruz.

 

Dost acı söylermiş. Bir kez daha, bir kez daha bıkmadan anlatacağım. Bu modelle, bu bakış açısıyla, bu insan kaynağı yönetimi ve firma yapısıyla bir geleceğimiz yok. Zaten konuştuğumuz konulara bakılırsa gelecek de gündemimizde yok.

 

Biz bugünü yaşayan, yarını ayağı yere basmayan hayaller üzerinden gündemine taşıyan, sonra her yediği darbede de dış sorumlu arayan insanlar haline geldik. Bence bunu halletmeden de ekonomi gündemimizde gelecek olmadığı gibi, gelecekte de ekonomimiz olmayacak.

 

cetinunsalan@yahoo.com



Bu yazı 6528 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA