gaziantep escort
Bugun...


Çetin ÜNSALAN

facebook-paylas
Patron siyasetçiler ve yeni dünya
Tarih: 12-09-2019 02:39:00 Güncelleme: 12-09-2019 02:39:00


ABD Başkanı Trump, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ı kovduğunu söyledi. Bu tavra şaşırmadınız değil mi? Çünkü bir bölük Trump’ın iş dünyasından geldiğini ve ABD’yi de şirket gibi yönettiğini düşünüyor. İşte böyle düşünenlerin tamamının kendi şirketleri de batmaya mahkum.

 

Devleti şirket gibi yönetmekle, devleti şirket zannetmek arasında farkı anlamayan siyasetçilerin ülkemizde de olduğunu biliyoruz. Daha önce İtalya, Fransa gibi ülkelerde de benzerlerini gördük.

 

Oysa devleti şirket gibi yönetmekten kast edilen profesyonellik, liyakat, diplomasi, fizibilite, esneklik gibi özelliklerle anlatılıyor. Yani istihdam yaratamayıp, insanları kamu kurumlarına doldurduğunuzda onlara patronluk taslamanız ya da profesyonelleri kendinizi onaylayacak cinsten seçmeniz devleti şirket gibi yönetmek olmuyor.

 

Kibarlıktan yoksun, kibirli ve tepeden bakan, kimseyi dinlemeyen bu tavrı liderlik olarak değerlendirenler de oluyor. Bazılarının bu tavır hoşuna da gidiyor olabilir. Ama sormamız gereken şu:

 

Eğer devleti şirket gibi yönetmek sizin anladığınız gibiyse, şirketlerin patronları artık Trump gibi mi? 90’lı yıllara kadar gelen bir patron anlayışı içerisinde, bağırıp, çağıran, kimseyi dinlemeyen, bildiğini okuyan bir patron.

 

Oysa 2 binli yıllarla birlikte patronluk ya da yöneticilik kavramı içerisinde bu bakış açısı değişti. 2 binlerin başında ekip ruhuna inanan, ekipçe bir şeyler yapmanın doğruluğunu öne çıkaran yönetici ve patronlar ile onların yönettiği şirketler başarılı oldu.

 

Mesela Trump, şu an işe atılmış olsaydı; başarılı bir iş insanı olur muydu? Buna net bir cevap verebilirim. Tesadüfler istisna olmakla birlikte hayır. Çünkü bir de yepyeni bir kuşağın iş dünyasına katıldığı, 5 – 6 yıl sonra bundan da farklı bir insan kaynağının devreye gireceğini biliyoruz.

 

Yeni dünyanın yeni ekonomisi, hükmedenlerin değil, bilgiyi ve bilgi sahibini elinde tutup, çalışanların dünyası olacak. Çalışanlarda şirket aidiyetinin sıfırlandığı, kısa süreli iş birliklerinin öne çıktığı bir fotoğraf içerisinde eski moda patronların yaşam şansı bulunmuyor.

 

Artık çalışanlarınız değil, sizinle çalışmayı düşünenleri şirketinizde bulunduracağınız ve bu süreç içerisinde atılım yapacağınız bir döneme giriyoruz. Yani işler tersine döndü. İnsan kaynağı niteliğini arttırırken, çalışanlar şirket seçmeye başlayacak.

 

Peki böyle bir fotoğraf içerisinde danışmanını kovan, daha kötüsü bunu da büyük bir küstahlık içinde açıklayan Trump gibilerine yer var mı? Yolları ayırmak başka, insanları kovup, bununla övünmek başka bir tavır.

 

Eğer bunun doğru olduğunu düşünüyorsanız kabullenişlerinizi bir kez daha gözden geçirmenizi öneririm. Çünkü yeni dünyanın yeni ekonomisinde siz yoksunuz.

 

Böyle bir yapının siyasetçi aynı mı kalacak zannediyorsunuz? Peki dünya siyasetinde Trump’ın yalnız olduğunu mu düşünüyorsunuz? Eski motorla, uçan araç yapamayacağınıza göre, eski tip siyasetçi ve patronla da alacağınız bir yol olamaz.

 

cetinunsalan@yahoo.com



Bu yazı 8533 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA