gaziantep escort
Bugun...


Çetin ÜNSALAN

facebook-paylas
Ortak akıl için yola çıktılar
Tarih: 17-01-2020 07:23:00 Güncelleme: 17-01-2020 07:26:00


Dünya ekonomisinin büyük bir dönüşüm içinde olduğu günümüzde, yarına ilişkin en büyük problemimizin işbirliği eksikliği olduğunu söyleyebilirim. Ekonomideki bu büyük dönüşümün de zorunluluklarından biri haline gelen birlikte hareket etme, başarıyı ortak akıl ile yakalama, ne yazık ki kutuplaşan ülkemiz için göz ardı ediliyor.

 

Bilhassa reel sektörün dönüşümünün, iş yapış modellerinden üretime, yönetim stratejilerinden insan kaynakları oluşumuna kadar her açıdan kritik olduğunu unutmamamız gerekiyor.

 

Uzun dönemdir oluşumunu takip ettiğim bir yapıdan bahsetmek istiyorum size bugün. Çok sessiz sedasız, doğru yöntemlerle yapılarını tamamladılar. Sektörlerinde başarılı insanların bir araya gelerek, bu büyük dönüşümü reel sektöre aktaracağı bir yapı: Coprorate Change Academy (CCA); yani Kurumsal Değişim Akademisi...

 

Başında KALDER eski Başkanı olarak da hepimizin yakından tanıdığı Buket Eminoğlu var. Kendisi zaten o dönem de beni çok şaşırtmıştı. Ben ilk kez bir derneğin kendisini eleştirdiğine, yeni ekonomi doğrultusunda sürdürülebilirlik için eylem yapması gerektiğini yönetimden seslendirdiğine şahit olmuştum.

 

Çünkü ekonomik yapının değişimi için, önce kavramların, sonra şirketlerin değişmesi gerektiği inancımla örtüşüyordu. Şimdi de akademi olarak yola çıktılar. Kurumların ve şirketlerin, yetkin isimlerle yeni dünyada, kalıcı kurumsallığı esas alarak değişimine eşlik etmeyi hedefleyen bir yönetim danışmanlığı şirketi.

 

Şirket dediysem de yanlış anlaşılmasın. Elbette bir tüzel kişiliği ve kendini döndürmek üzerine bir finansman anlayışı var. Ama tamamen toplumsal fayda için, tecrübelerin aktarımını ve bu tecrübelerin yeni gelişmelerle birleştirilerek, değişime mimarlık edecek bir yol arkadaşlığını, zaten başarılı olmuş iş insanlarının eşliğinde yapmayı planlıyor.

 

Dün akşam Akademi’nin ‘bu iş nasıl olacak’ sorusunun yanıtını verdiği bir toplantıya şahit oldum. Otomotiv sektörünün en etkin isimlerinin konuşmacı olarak dünyayı, sektörü ve birikimlerini aktardığı bir toplantıydı. Bunun ayrıntılarını Pazartesi günkü yazımda sizlerle paylaşacağım.

 

Ama bu dönüşümün sırrının ‘ortak akıl’ olduğunu anlayan insanları bir arada görmekten son derece mutlu oldum. Çünkü nesnelerin bile iletişime geçeceği bir dönemde, insanların bu iletişimsizliği en büyük korkumdu. Bu nedenle CCA’ya ilişkin ayrı bir yazı yazmak istedim.

 

Hızlı ve sade mottosuyla yola çıkan CCA, iş dünyasının ihtiyaç duyduğu değişim için mentörlük hizmeti veriyor. Bunu da sektörlerinde zaten başarılı olmuş insanların tecrübelerini, öngörülerini aktararak yapmayı hedefliyor.

 

Dün akşamki toplantı öncesinde CCA Yönetim Kurulu Başkanı Buket Eminoğlu, yaptığı konuşmada bir noktaya dikkat çekti.

 

Dedi ki: “Ülkenin rekabet gücünü arttırmak için yapılacak çok şey var. Sır, herkesin yetkinliğinden faydalanıp, ortak akıl üretmek. Bilgi her yerde var. Ama seçilmiş ve doğru bilgiye ulaşmak kıymetli ve zor. Bu ancak işbirliğiyle geliştirilebilir.”

 

Bence bu yaklaşım çok kıymetli ve dijitalleşmeyle birlikte gelen yeni ekonomi yolculuğunun rotasını en doğru tanımlayan cümleydi. Ortak akıl, her kapıyı açar. Herkesin kendi aklına kaldığı yer ise, kuraklaşmanın ve gemisini kurtaran kaptanların çoğaldığı yapıları ortaya çıkarır.

 

Bu da bağımlı ekonomi anlamına gelir. Daha önce de altını çizdiğim gibi toplantının ayrıntılarını Pazartesi günkü yazımda sizlerle paylaşacağım. Ama ortak akıl için yola çıkan bu  yapıyı takip etmenizi öneririm. Çünkü sandığımızda kısa zamanda içine gireceğimiz bir geleceğin anahtarını elinde tutuyor.

 

cetinunsalan@yahoo.com



Bu yazı 14009 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA