gaziantep escort
Bugun...


Çetin ÜNSALAN

facebook-paylas
Ama hedef tuttu
Tarih: 07-01-2020 21:38:00 Güncelleme: 07-01-2020 21:38:00


Ekonomideki tabloyla ilgili son günlerin popüler ismi Ahmet Hakan oldu. Elbette bir gazeteci olarak gösterdiği tavır eleştiri konusu. Ama acaba Ahmet Hakan ile Berat Albayrak arasında çok mu fark var?

 

Cumhurbaşkanı’nın dahi ekonomide sıkıntı olduğunu belirtmek zorunda kaldığı bir ortamda yaşananlara akıl sır ermiyor. Mesela enflasyon rakamlarına bakınız. TÜİK’e göre yıllık yüzde 11,84 rakamıyla yüzde 12 enflasyon hedefinin altından kalındığı söyleniyor.

 

Söylenmekle kalmıyor; bir de bunu övünme vesile olarak görüyorlar. Daha garip olan ise siyasetçilerden çok, geçinemeyen, iş bulamayan bazı partililerin, sırf partili olmak uğruna bu işi savunur hale düşmesiyle gelen dram.

 

Oysa bakın sadece son  bir iki gün medyaya yansıyan haberler bize çok şey anlatıyor. Bir üniversiteli kızın intihanı zaten malum. Ama intihar etmeyen yüzlercesinin, dilekçe vermek uğruna dayak yediğini konuştuk mu? Elbette hayır...

 

Çocuklarına para gönderemediklerini söyledikten sonra 12 saatte zenginleşen aile ise artık hangi noktaya gelindiğinin bir kanıtı niteliğinde... Asgari ücret malumunuz. Daha bir kaç gün önce açıklandı. Hemen arkasından bugün kamuoyuyla paylaşılan açlık ve yoksulluk sınırları, bir kaç ay içinde yapılanın çare olmayacağını gösteriyor. AGİ iteklemesiyle bile sınıra dayandı.

 

Yoksulluk sınırının üçte biri kadar bile değil. Öte yandan yılı kapatırken 12 firma gözümüzün önünde iflas ya da konkordato bayrağını çekti. Resmen açıklanmamakla birlikte ilk 9 ay 2 bin 800’ü aştığını düşünürsek, yılı 3 bin konkordato ile kapattık diyebiliriz.

 

Bitti mi? Hayır... CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan’ın verdiği soru önergesine, Enerji Bakanlığı’ndan gelen yanıt bir başka acıyı da gözler önüne serdi. Yanıta göre: “2019’da Kocaeli’de 33 bin 964 kişinin elektriğinin, 38 bin 637 kişinin de doğalgazının borcundan dolayı kesildiğini açıkladı. Kocaeli’de toplam 72 bin 601 vatandaş, kesilen elektriğini açtırmak için 1 milyon 147 bin 983 TL, doğalgaz açtırmak için ise 1 milyon 94 bin 199 TL ‘açma-kapama’ bedeli ödedi. Son 5 yılda elektrik ve doğalgaz için ‘açma-kapama’ bedeli ise 16 milyon 160 bin lira oldu.”

 

Sanayi kenti Kocaeli’deki duruma bakar mısınız? Dağıtım şirketleri fatura kadar açma kapama kalemi yazmış. Genele bakalım... Son bir yılda doğalgaza yaklaşım yüzde 22, elektriğe yüzde 19 zam gelmiş. Ama nedense bunlar enflasyon üzerinde hiç etkili olmamış.

 

Ulaşımdan enerjiye, gıdadan vergi harç cezalara kadar yüzde 20’den aşağı maliyet artışı yok; ama enflasyon hedeflenen yüzde 12’nin bile altında çıkıyor öyle mi? Kusura bakmayın ama buna çocuklar bile güler.

 

Türkiye’de ekonomi yönetiminin bir an önce kendi hayal dünyasından çıkıp, insanların, çalışanın, işçinin, memurun, esnafın, iş insanının, emeklinin, öğrencinin derdiyle yüzleşmesi gerekiyor. TÜİK mi diyeceksiniz? Onun açıklamalarına artık neredeyse tek inanan Bakan Albayrak kaldı. Üzgünüm ama gerçek bu.

 

cetinunsalan@yahoo.com



Bu yazı 13742 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA