gaziantep escort
Bugun...


Cengiz HERGÜNLÜ

facebook-paylas
Beklenmeyen giderler
Tarih: 23-03-2020 03:31:00 Güncelleme: 23-03-2020 10:05:00


İşletmelerde; olağan üstü durumların olmadığı kabul edilen dönemlerde, finansal planlama yapıldığında, genelde spot olarak, yüzde 10 oranında ‘beklenmeyen giderler’ karşılığı bir rakam oluşturulur.

 

Fakat bu tutarın, ne tür bir gider veya giderlere ait olduğu ismen hiç belli olmaz. Aslında amaç; bütçe kalemlerinde oluşan farkların bu tutarla karşılanmasından, kapatılmasından başka bir şey değildir.

 

Planlama yapmanın amacının; farkların oluşturduğu risklerden kaçınmak için değil, hangi risklerin alınacağına, hangi risklerin alınmayacağına ait süreçlerin bu günden tespit edilmesidir. Finansal planlamadan beklenen, gelecekteki nakit açık ve fazlalıklarına önceden çözüm aramaktır.

 

Ülkemizde, genelde, finansal bütçelerde oluşan olumsuz farklar, büyük çoğunlukla büyüyen enflasyon tutarları ve dövize bağlı kur artışındaki değişimlerden kaynaklanmaktadır.

 

Enflasyonun yaratığı tahribatların, plan ve bütçelerde, halâ doğru şekilde bütçelenemediği göz önüne alındığında, dünyada ve ülkemizde, etkileri hissedilen korona virüs salgını neticesinde, ekonomilerin durgunluğa girdiğinin kabul edildiği bilinen bir gelişmedir.

 

Korona salgınından dolayı bazı gelişmiş ülkelerin eksi büyüme rakamları açıkladığını, ülkemiz ekonomisinin ise, 2020 yılında yüzde beş büyüyeceği yönünde açıklamaların yapıldığı olayını, İşletme yöneticilerinin gerçekçi bir şekilde yorumlayarak dikkate almasını, zaten fazlasıyla bozulmuş olan, özellikle, nakit bütçelerinizi doğru bir şekilde planlanarak yapılmasını öneririz.

 

Özel finansal sorunlar, işletmelerin hayatında çok sık karşılaşmadıkları sorunlardır. Bu sorunlara örnek olarak, bir işletmenin başka bir işletme ile birleşmesi, bir işletmenin tamamının veya bir kısmının satılması, işletmenin halka açılması, tasfiyesi ,konkordato ilan etmesi gibi durumlardır.

 

Özel finansal sorunlar arasına bundan böyle deprem, yangın, sel basması ve salgın hastalıklar gibi durumları da dâhil ederek, beklenmeyen giderlere, her dönemde karşılıklar ayırarak, dönen, duran varlık yatırımlarımız ile sermaye bütçelerimizi planlamamız gerekebilir.

 

Nasıl ki, finansmanla ilgili köklü değişiklikler,1930 dünya ekonomik bunalımından sonra gerçekleştiyse ve bu dönemde artan işletme başarısızlıkları nedeniyle, iflas, yeniden örgütlenme, işletme varlıklarının nakde dönüştürülmesi gibi konular gündeme geldiğine ve bütün finansal gelişmeler bunun üzerine inşa edildiyse. dünyayı etkisi altına alan ve bir kırılma noktası oluşturan korona virüs sebebiyle meydana gelen ekonomik durgunluk ve gelişmeler sonucunda, teknolojinin de  önemli katkısıyla, tüm dünya ülkelerini birbirine bağlayacak yeni bir takım finansal yöntemlerin gelişmesi ve kullanılması olasıdır.

 

Bu sefer beklenmeyen giderleri, formalite olarak, açıkları kapatmak amacıyla kullanmaktan çok, daha detaylı alt kodlamalar yapmanın yöntemlerini aramanın yanında, dünyada oluşacak, önemli finansal gelişmelere hazır olunması gerekeceği beklenen bir durumdur.

 

Faydalı olması dileğiyle

 

Cengiz HERGÜNLÜ

SMMM-Bağımsız DENETÇİ

info@hergunlu.com

www.hergunlu.com

 



Bu yazı 5010 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA